sosse på vift

sommar i berlin och upp för bulgariens högsta berg och fan fotbollsVM och lite landet i dalarna och lite landet i varna och allt blir så mycket roligare när solen skiner. Jag utrikeskorresponderar och fyllebloggar från 5 juni till 18e augusti.

torsdag, juli 13, 2006

om att vägra välja

Asså att tematisera utsatthet står liksom inte i motsatsrelation till att vara ett handlande subjekt. Vi har förstås erfarenheter både som utsatta och förövare1 och det är klart att de erfarenheterna sätter sig i oss på massa olika sätt. Även det som inte går att ta på är verkligt. Det känns så himla dumt att skriva ett inlägg om det här, det är en så otroligt självklar grej att saker och ting i allmänhet inte måste stå i motståndsrelation, att binäritet är något jag kan välja att (åter)skapa eller att jobba emot. Samtidigt märker jag hur jag måste pressa mig själv för att skriva om diasporor eller sexuell identitet – obehaglig till mods över att råka skriva mig till offer (sorgligt nog verkar positionen offer förstås som det lägsta). Jag har inte heller kunna undgå hur central den jäkla binäriteten är för den tyska prostitutionsförvirringen och nu dyker den upp under täckmanteln klassresor i mina dagliga dokusåpor. Kielos skriver en cool, men delvis också tveksam, recension av Anneli Jordahls nya bok, och får respons på den (på iaf två andra dokus jag följer) som om hon varit tvungen att välja och valt.

Klass och klassresor är något alla människor förhåller sig aktivt till, och samtidigt inte bestämmer själva över. För folk som mig, uppvuxna med (enligt svenska mått) galet lite cash och orimligt mycket kulturellt kapital, kräver det jobb för att förstå hur stor och krävande en klassresa kan vara. Jag gör lätt klass till ekonomi, men måste långsamt lära mig att analyser av världen som om ekonomi vore hela berättelsen stöttar den här binäriteten som döljer maktstruktuer (för ingen vill väl vara nåt jäkla offer) och positionerar kunskap om klassklyftor som gnäll. Är det något vi borde ha lärt oss från årtiondens olika feministiska och antirasistiska projekt, så är det att människors berättelser om utsatthet är kunskapskällor, de bör tas till vara. Jag kan aldrig bli av med det språk och den självklarhet jag ärvt, klart de ofta hjälper mig, men de gör det också svårt att se – jag har inte den dubbla blicken för sociala klassklyftor som människor utvecklar när vi måste. Jag är tveksam till Kielos recension för att den inte markerar tydligt nog mot att val inte är fria och att existensen av handlingsalternativ (och tolkningsalternativ) inte ogiltigförklarar erfarenheter av utsatthet. Men mest gillar jag recensionen skarpt. Den lyckas dissa medelklassnormerna. Kielos klarar av att föreställa sig mångfald utanför tvåfalden2. Jag tror i och för sig att spåret hon är inne på bör hanteras jäkligt försiktigt, men jag tror också att det är ett otroligt viktigt spår. Varför ska alla internalisera medelklassnormer, vad är legitimiteten bakom det projektet? Frågeställningen sitter ihop med det jag velat skriva om ett tag men inte fått ihop: att medelklassen positioneras som de goda, de som inte är fördomsfulla, de som är genomtänkta, de lugna och trevliga och balanserade. Ja, medelklassen är norm, och kan inte glömmas bort. Men det betyder inte att klassresan är den enda vägen. Resor är inte alltid möjliga, för att dra en tvivelaktig parallell: många av oss har varken lust eller förmåga att jobba oss in i heterosexualiteten3, men det måste inte lämna oss handlingsförlamade, att hamna utanför normen kan uppenbarligen hanteras på olika sätt. En rätt schysst grej är att sticka hål på normerna, tillsammans, som Kielos skriver. Men det vore bara för sorgligt om den metoden ställdes emot berättelser av att vara (eller uppleva sig som, för den som föredrar det ordvalet) tvungen att anpassa sig till normen. Som om de rimliga alternativen för marginaliserade positioner (hey, vi snackar majoritetspositioner alltså) vore att antingen vara jäkligt radikal (och bära kostnaderna för det) eller att hålla käften.



1 Ojämlikt mycket, jag menar inte att vi är „lika goda kålsupare allihopa“. Vad jag vill är att komma bort från behovet av direkt förnekelse: Jag är inte rasist! eller: Mitt förhållande är jämställt.

2Till skillnad från typ det mesta som skrivs i Sverige om hur" olika kulturer", den fantiserat homogena svenska och den (om möjligt ännu mer) fantiserat homogena invandrade, borde samsas i samma samhälle.

3Den här typen av paralleller haltar ju alltid hårt. Men de kan vara tydliggörande också, ibland, tror jag.

3 Comments:

At 6:16 em, Anonymous Anonym said...

Petra,
Infallsrik analys och jag tror du hittar alldeles rätt med påpekandet att kunskap om klassklyftor och varför det inte bara är fritt för alla att dansa in i medelklassen "positioneras som gnäll" i dagens konsumentvärld (läs vilken krönikör som helst i Metro eller Vecko-Revyn). Det är helt enkelt inte speciellt coolt att försöka förklara att alla inte har det glidet med sig hemifrån, och att alla inte fötts av föräldrar som ger dig egen dator i studentpresent, utlandsresor, eller enkelt kan kirra sommarjobb när du är 16-18, men också att de här klassgränsrna inte längre är konforma med om du bor i en lärar/forskarfamilj i Uppsala, är dotter till en self-madedirektör i Täby (mycket nya pengar, men föga stabil kulturell hemmahörighet?) eller har vuxit upp bland plåtslagare och bilmeckare på landet.

Visst har vi alla sett lägen när medelklass är lika med dryga utläggningar om sådant man inte vet något om och nervöst fnitter när det plötsligt blir allvar av, men det gör sig knappast i tv eller över en snabbfika att försöka kontra med att berätta sin egen historia. Som Ann-Charlotte Altstadt påpekade för några månader sen: det är lättare i dagens Sverige att komma ut som bög än att komma ut som en person som inte har fria handlingsalternativ, utan måste köpa vad hon föreläggs av andra (ett tv-bolag, skolan, a-kassan, chefen, socialen) att göra. När alla vill upfatta sig som medelklass och tidningar och media bara snackar medelklass ("dags att bronzera huden innan du tittar på ritningarna till ditt eget spa", "tio klassiska svenska romaner som snart blir film") blir de så klart normen, de sitter så att säga i vinnarstolen hela tiden, och hån och protester reduceras snabbt till stil eller instängt ghetto (ungefär som när punken kom: inom något år började vanliga boutiquer sälja färdigrivna t-shirts med instuckna säkerhetsnålar och "No Future"-logga!)

Att Jordahl beundrar medelklassen för detta tror jag inte är fallet, hon agerar snarare som en spanare på ett okänt eller omritat territorium (att hon inte var mer sammanhållet ekonomisk i delar av sin förra bok beror nog på att då hade det blivit en helt annan och litet segare historia)

/Magnus (som också kommenterade katrins recension en del) territorium.

 
At 3:10 fm, Blogger kamikaze said...

Jag tycker att Kielos recension är cool och jag kanske inte skrev det tydligt nog, med tanke på kommentaren tex vill jag förtydliga mig: Andra möjligheter än att alla ska klassklättra tillsammans finns förstås, men vi verkar ha otroligt svårt att komma ihåg det. Tex senaste seklets fantastiska socialdemokratiska projekt har som mål att vi alla har rätt att vara medelklass. (eller?) Jag tycker att Kielos har en viktig poäng när hon ifrågasätter det som det utopiska målet och när hon menar att berättelser om klassresor gärna får lyfta från att beskriva svårigheter till att skratta åt, dissa, berätta om det absurda.



Magnus, din karaktärisering av Jordahl som "spanare på omritat territorium" gillar jag skarpt.

 
At 4:49 em, Anonymous Anonym said...

Ser att du är i Bulgarien, coolt. Att bada i Svarta havet så här års måste vara fab.

Jag tycker inte heller Katrines recension var dålig, men hade hon haft mera tid hade hon kanske kunnat skriva mer om den här ironiska attityden till svårigheterna i st f att hänvisa till J.Lo och andra,. För klassidentiten är (precis som genus) ganska ofta nåt som går bortom ditt medvetna jag, den sitter i språk, gester, uttryckssätt (exempel: jag snackar inte i den där förkortat hippa Pontus Schultz-lingon som många reklamare och studentnissar älskar att svänga sig med: jag kan imitera den vid behov, men det är en medveten ansträngning. Både dom och jag är tekniskt sett medelklass, men med olika erfarenheter.)

Men även etablerat folk som recenserade "Klass" verkade iblan ha läst den med ett halvt öga öppet., kjag minns att Ola Larsmo i DN klagade på att hon inte betonade de konkreta ekonomiska/politiska hindren (att många inte "har råd att unna sig", inte ser det som naturligt att läsa vidare etc) Tja, det var ungefär det hon återkom till i ett dussin olika episoder i första kapitlet av "Klass - är du fin nog?" Hur kunde han missa det?

 

Skicka en kommentar

<< Home

<